Många drömmer om att bli skådespelare men hur gör man egentligen? Här ger vi tio tips för dig som vill jobba som skådespelare och tittar lite mer på olika skådespelarutbildningar utomlands.


Själv började jag spela teater i mellanstadiet. Sedan dess har jag hållit på med improvisationsteater i många år och stått på scen som konferencier i olika sammanhang. Någon skådespelare lär jag dock inte bli då jag valt andra vägar i karriären. Du har dock fortfarande chansen! Läs mer om hur nedan:

  1. Utbilda dig till skådespelare: Även en naturbegåvning som Robin Williams studerade teater i många år innan han slog igenom. De flesta som blir långvariga i skådespelarbranschen har en gedigen utbildning i bagaget. Nedanför den här listan kommer jag att ge tips på olika dramaskolor utomlands.
  2. Ta alla chanser att stå på scenen: Övning ger färdighet. Var med i lokalrevyer, elevuppsättningar, gå på auditions eller sätt upp dina egna föreställningar. Ska du bli skådespelare räcker det inte om att prata om det, du måste göra det så mycket som möjligt!
  3. Ha en plan och ge inte upp! Att försörja sig som skådespelare och kanske till och med bli känd är inte lätt. Fundera på vad ditt mål är och gör en plan för hur du kommer dit. Vilken utbildning ska du gå? Var ska du bo? Vilka erfarenheter behöver du? När ska du nå målet? Satsa sedan allt på att nå målet inom utsatt tid. Du kommer definitivt att möta motgångar på vägen så det gäller att inte ge upp! Om du mot förmodan inte lyckas så får du göra en ny plan längre fram och bestämma om du ska fortsätta satsa på en karriär som skådespelare eller göra något annat. Innan dess är det 100% satsning som gäller.
  4. Sträva alltid efter att bli bättre: Det spelar ingen roll vad man jobbar med, det finns alltid mer att lära sig. Som skådespelare är det extra viktigt att ha en stor repertoar. Så öva och prova nya saker. Ta en kurs i improvisationsteater. Skaffa en acting coach. Lär dig monologer i olika genrer och våga prova sådant som du tycker är svårt. Är det någonting du är särskilt bra på? Se då till att du blir ännu bättre på det, så bra så att man måste välja just dig om man söker någon med just den färdigheten.
  5. Bli bra på språk: Du kan inte prata på samma sätt i alla roller som du gör. Du måste behärska olika dialekter och idiolekter. Är du bra på detta kan det vara ett stort plus. Kanske får du någon replik på franska i din nästa pjäs? Eller du kanske vill bli filmskådespelare i USA? Då gäller det att du verkligen kan prata språket flytande, så ta dig tid att lära dig språk.
  6. Provspelningar/auditions: I skådespelarbranschen får man i regel jobb genom att provspela för en roll, göra en s.k. audition. Det är nervöst för de flesta skådespelare, inte minst för dig som är ung och oerfaren. Gör dig själv en tjänst och kom väl förberedd till provspelningen. Se till att du kan materialet utantill och gör det till ditt eget. Då har du i alla fall gett dig själv så bra förutsättningar som möjligt för att lyckas. Gör många auditions även om det är tufft i början. Du lär dig för varje gång och med tiden blir det mindre nervöst.
  7. Jobb och försörjning: Medan du studerar så kan du ofta försörja dig på CSN men sen gäller det att få det att gå ihop innan du får de där stora rollerna. Här gäller det att inte vara för kräsen med vilket jobb du tar. Ta chansen att fylla på ditt CV. Du kan t.ex. jobba med reklamfilmer, vara statist, knäcka extra som dramalärare och dylikt. Kanske får du också skaffa dig ett vanligt extrajobb för att få ekonomin att gå runt. Se om du kan hitta något i anslutning till branschen t.ex. i entrén till en teater eller som assistent på en filminspelning.
  8. Var där det händer: Ska du få jobb och försörja dig som skådespelare så bör du vara där det händer, i storstäderna. I städer som Stockholm, London, New York och Los Angeles. Det är där det finns mest jobb, auditions och möjligheter till att öva dina färdigheter. Genom att bo där kan du finnas tillgänglig på kort varsel, se jobbmöjligheter som du inte skulle hitta på distans och lära känna folk som jobbar i branschen.
  9. Agent och fack: När du har avslutat dina studier och ska ut och jobba så är det en bra idé att gå med i något av skådespelarfacken. I Sverige är det främst Teaterförbundet. Det kan också vara en idé att skaffa en agent som hjälper dig att hitta jobb när du börjar komma igång. Var dock vaksam på vad du skriver på för kontrakt och vad du förbinder dig till. Du bör aldrig betala agenter på förhand, deras betalning ska enbart bestå av provision på de jobb som de faktiskt ordnar åt dig.
  10. Nätverka och bygg ditt varumärke: Att få jobb handlar mycket om kontakter och att rätt personer vet vem du är. Gå på så många auditions som du kan så att regissörerna vet vem du är och vad du är bra på. Bli vän med rätt personer på LinkedIn och andra sajter. Var trevlig mot personer du möter i branschen oavsett vilken roll de har, då ökar chansen att de gör dig en tjänst i framtiden. Ha en egen hemsida med ditt CV, många bra bilder samt videos där du agerar. Tryck upp egna visitkort, med din webbadress, som du kan dela ut till folk i branschen.

Acting- och dramaskolor utomlands

Som jag nämnde under punkt 1 ovan så är en bra utbildning en av grundförutsättningarna för att lyckas som skådespelare. Om du siktar på en internationell karriär eller om du inte kommer in på de bästa dramaskolorna i Sverige så kan utlandsstudier vara ett bra alternativ.

Läs Acting for Film på New York Film Academy

Vill du bli filmskådespelare finns det få utbildningar som slår New York Film Academy som ligger precis där det händer i New York och Los Angeles. Kända regissörer och skådespelare, som t.ex. Steven Spielberg och Al Pacino, brukar gästföreläsa på skolan. Här kan du läsa en utbildning i Acting for Film från 4 veckor till 2 år. På dagtid studerar du drama och på övrig tid agerar du framför kameran i Filmmaking-elevernas filmer. På så sätt får du en portfolio med filmer där du själv agerar. Skolan ger också en teaterutbildning med musikalinriktning om du föredrar det.

Vill du studera i London så är Regent’s School of Drama, Film & Media ett bra alternativ.

Drama- och teaterutbildningar på universitet utomlands

Det finns också många universitet och college runt om i världen som erbjuder olika dramautbildningar. Här kan du ofta kombinera dramastudierna med en major eller minor i ett annat ämne för att få en bredare grund att stå på i yrkeslivet. Edith Cowan University i Perth, Australien är ett exempel på ett universitet som har riktigt bra utbildningar inom Performing Arts. Här hittar du en lista på fler universitet och college som ger dramautbildningar utomlands. Break a leg!

Vill du få hjälp i ditt val av utbildning? Boka gratis studierådgivning här.

Per Liestam

Previous Marketing Manager