Blueberry world wide - språkresor, utlandstudier och jobb utomlands
språkresor college & universitet volontärarbete jobba utomlands

Studiemedel för utlandsstudier på universitet och college

I stort sett alla utbildningar på våra college och universitet är studiemedelsberättigade. Exakt vilka utbildningar det rör sig om framgår under varje skola. På högskolenivå har du rätt till studiemedel i 240 veckor, dvs ca 6 års studier.

För språkkurser utomlands hänvisar vi till vår sida studiemedel för språkresor.

Hur mycket pengar får man?

Dina studiemedel från CSN baseras på antalet studieveckor (du får inget bidrag för lovveckor). Studiemedlen består av en bidragsdel, ett lån för uppehälle (mat och husrum etc.) samt ett merkostnadslån för utlandsstudier och undervisningsavgift. Samma belopp gäller numera i alla länder. Du måste läsa minst 3 veckor inom Europa elle 13 veckor utanför Europa för att ha rätt till CSN. Här nedan finner du de belopp som gäller för 2016:

Studiebidrag: 704 kr
Lån för uppehälle:1772 kr
Merkostnadslån för utlandsstudier:553 kr
Merkostnadslån för undervisningsavgift:1417 kr
Totalt per vecka:4446 kr
Du kan också ta extra lån till resten av kursavgiften, försäkring och resan till kursorten.

Läs mer om CSNs olika belopp för 2016 (pdf).

Låna till hela kursavgiften!
Med CSNs nya system har du rätt att ta ett merkostnadslån för kursavgift på totalt 340080 kr (motsvarande 240 veckor*kursavgiftslånet på 1417 kr) under hela din studietid på högskolenivå. Du kan spendera hela detta belopp på en eller ett par terminer eller sprida ut det över hela din studietid. Detta lån är oberoende av hur du spenderar dina studiemedelsveckor i övrigt. Så även om du går ett dyrt program så kan du finansiera kursavgiften med CSN under ett par terminer. Kursavgiftslånet blir dock aldrig större än den kursavgift du ska betala.

Beräkna ditt studiemedel
Med hjälp av vår studiemedelsräknare kan du beräkna exakt hur mycket pengar du bör få från CSN för din språkresa.

När får man pengarna från CSN?

Merkostnadslånet för kursavgift betalas vanligtvis ut terminsvis. Kontakta oss om CSN har delat upp din utbetalning i mindre portioner så kan vi ordna ett intyg från skolan. Bidrag och resterande lån betalas ut månadsvis om man inte åberopar särskilda skäl för att få en större utbetalning.

Klarar man sig på studiemedel från CSN?

Hur mycket pengar som går åt varierar väldigt mycket mellan olika utbildningar och studieorter. Sedan beror det självklart mycket på hur du bor och vad du har för vanor.

Med CSN nya kursavgiftslån klarar man sig på studiemedlen på de flesta utbildningar utomlands under en begränsad tid. Du hittar en CSN-kalkyl under varje skola.

Har ni några tips om annan/extra finansiering?

Studiemedel från CSN är det vanligaste och enklaste sättet att finansiera sina utlandsstudier. Ett annat sätt är att söka stipender. Du hittar råd och tips i Blueberrys stipendieguide.

Du kan också bättra på din studieekonomi genom att ta ett extrajobb. Ditt studentvisum ger dig vanligtvis rätt att arbeta 20 timmar per vecka i Australien och Nya Zeeland (mot en registrering som görs på plats). I USA har du rätt att jobba på campus under ditt första studieår därefter har du rätt att få jobba utanför campus max 20 timmar i veckan. Tänk dock på att det aldrig finns några garantier till att du får jobb och att dina studiemedel reduceras om dina inkomster överstiger CSNs fribelopp.

Hur söker jag studiemedel?

När du har anmält dig och blivit antagen skickar vi dig skolans antagningsbevis. Detta skickar du in till CSN. I övrigt görs ansökan numera online på CSNs hemsida. Tänk på att det tar ett tag för CSN att behandla din ansökan så det lönar sig att vara ute i god tid. Glöm inte att ansöka om merkostnadslån för undervisningsavgiften om du inte betalar den med egna pengar!

På en del skolor måste du skaffa CSNs intyg om studiefinansiering redan i samband med ansökan till skolan. Detta intyg ansöker du om på CSNs blankett blankett 5514

För mer information se CSNs sidor för studerande utomlands.

Nyheter

University of Auckland från Nya Zeeland kommer hit 7 november!
7 november kl.14.00 kommer Vedika Taunk från University of Auckland till Blueberrys kontor för att träffa dig!

2 fantastiska veckor där du både ser landet och lär dig språket.
Meari Travel och Blueberry World Wide presenterar ett unikt samarbete där vi kombinerar en gruppresa med en språkresa.

Stipendium på University of California Irvine
Du har just nu möjlighet att få stipendium som täcker halva kursavgiften på antingen en Study Abroad-termin eller ett certifikat.

Macquarie University European Scholarship
Få upp till 2500 AUD per termin. Läs mer här!

Stipendium på 30% av kursavgiften hos APM & Billy Blue
Sök innan året är slut för att ta del av erbjudandet. Läs mer här!

Utlandsstudiebloggen
Isabelles oförglömliga halvår på CSU Fullerton

Fler nyheter


Blueberry är WWF Vänföretag 2015
HEM LÄNDER OM OSS LEDIGA JOBB TRÄFFA OSS KONTAKT BLOGG