Blueberry world wide - språkresor, utlandstudier och jobb utomlands
språkresor college & universitet volontärarbete jobba utomlands
Resplan upptäcksresa i Japan från Sumo till Manga 0

Resplan - upptäcksresa i Japan från Sumo till Manga

dag 1/ Stockholm - Kyoto
Flyg till Kansai flygplats.

dag 2/ Kyoto
Ankomst på förmiddagen till Kansai flygplats. Transfer till hotell där vi lämnar vårt bagage. Välkomstlunch.

Kyoto var Japans huvudstad från 794 till 1867 och till viss del ligger gatumönstret kvar så som det lades ut för mer än 1200 år sedan. Här finns mer än 2000 tempel, shintohelgedomar och zenbuddhistiska trädgårdar.

På eftermiddagen åker vi till de Östra bergen. Vi besöker stadens kanske främsta symbol, Kiyomizutemplet, varifrån vi promenerar ned till stadens kärna Gion längs några otroligt fina sluttningar.

Efter lite geishaspaning i de trevliga, lågmälda kvarteren runt Gion går vi till Kyotos kvällsdistrikt Ponto-cho. Så här års är det omåttligt populärt att äta middagar på terrasserna som står utställda över Kamogawafloden.

dag 3/ Kyoto
Dagen börjar med ett besök på en av Japans finaste zenbuddhistiska trädgårdar. Vi besöker den kända stenträdgården Ryoanji som skapats för meditation.

Vi färdas sedan med rälsbuss till den naturskönaste delen av Kyoto - den västra delen som kallas Arashiyama. Vi promenerar längs den vackra Hozufloden, genom enorma bambulunder och fina bostadsområden. Här i Arashiyama har det sedan århundraden tillbaka funnits en tradition att äta sojabönsost (tofu) och alla restauranger här serverar denna buddhistiska kost.

På eftermiddagen åker vi med rälsbussen tillbaka mot staden och kliver av vid Uzamasa för att se filmbolaget Toeis Eigamura, filmbyn, som ligger här. Här har mängder av japanska samurajfilmer spelats in och vi ser gamla miljöer som byggts upp inne på området. För den som är lagd åt det hållet finns möjlighet att hyra samurajkläder och spatsera runt på området och låta sig fotograferas för att komma hem med en samling unika foton.

Dagen avslutas med besök på Kyotos äldsta badsu. Det är ett 100 år gammalt badhus med sju olika typer av bad både inomhus och utomhus. Se upp för det elektriska badet!

dag 4/ Kyoto
Förmiddagen är fri för egna aktiviteter. Här i Kyoto finns det tusentals saker att göra. Gyllene paviljongen, Nijoborgen eller MIHO-museumet är bara några av de hundratals stora attraktioner som finns att se. Färdledaren kan förklara hur ni tar er till de platser ni är intresserade av.

På eftermiddagen besöker vi Nihongo Center, Blueberrys språkskola som ligger i centrala Kyoto. Detta är en mycket populär skola för de som vill läsa japanska i Kyoto. Vi får provlektion i japanska med fokus på det talade språket. Du lär dig många fraser som du kan ha nytta av under resten av resan. Efter lektionen berättar ett par svenska studenter om hur det är att studera i Kyoto. Sedan bjuder skolan på dryck och plockmat. Då har du chansen att mingla med skolans svenska studenter.

Efter skolbesöket kliver vi rakt ut i hjärtat av Kyoto för en ledig sista kväll innan vi reser vidare nästa morgon.

dag 5-6/ Kyoto - Kanazawa
Vi åker med tåg två timmar till Kanazawa dit vi ankommer mitt på dagen. Vi går gemensamt till Kanazawas häftiga marknad och provar på en rullbandssushi.

Eftermiddagen tillägnas teceremonin. Vi har lärare som hjälper oss med grunderna för teceremoni i en av Kanazawas fantastiska tehusträdgårdar.

Från kväll dag 5 till morgon dag 7 kommer ni att bo hemma hos en japansk familj. I varje familj finns det åtminstone någon som pratar lite engelska. Dina familjevärdar kommer att visa upp staden för dig under nästkommande dag. Dessa möten brukar bli väldigt starka. Många är fallen där kontakterna som skapades under resan fortsätter långt efter att resan är slut. Frukost och middag äter du med din värdfamilj. Dessa måltider ingår i resans pris.

Kanazawa har mycket att erbjuda. Din värd väljer några av stadens sevärdheter i samråd med dig och tar med dig på dessa. Något som kan locka är kanske Ninjatemplet med lönndörrar och hela våningar som är gömda. Intressant!

Kanazawa har också några av landets bästa stränder att locka med, välbevarade samurajkvarter, fina trädgårdar och geishadistrikt. Det finns definitivt något för var och en.

dag 7 / Matsumoto
Med tåg längs Japanska alperna till borgsstaden Matsumoto dit vi ankommer tidig eftermiddag.

Vi besöker den vackra borgen i Matsumoto, byggd 1595 och en av få ursprungsborgar i Japan. Här ser vi utställningar som ger en känsla för det starkt hierarkiska samhälle som växte fram i samurajernas spår.

På kvällen väntar ett hotell med heta källor.

dag 8 / Matsumoto
Idag besöker vi en klubb för japanskt bågskytte, kyudo, och får se hur de använder de långa bågarna. Som ofta i Japan är det mycket intressanta ritualer och vacker utrustning som gör det till så mycket mer än "bara" bågskytte.

Vi bor ytterligare en natt på samma hotell.

dag 9 / Matsumoto - Nagoya
Med tåg åker vi genom Kisodalen. I denna dal gick en av Edoperiodens viktigaste leder. Flera av byarna här var stopp på lederna och har bevarat mycket av den gamla atmosfären.

Vi stannar vid de klassiska byarna Tsumago och Magome och går den gamla välbevarade leden, drygt 8 kilometer, mellan de två byarna.

Vi fortsätter sedan med tåg till Nagoya. På väg in till Nagoya passerar vi Gifu där en annan av Blueberrys samarbetsskolor ligger.

Vi bor de flesta nätter på japanska gästgiverier, men denna natt provar vi ett annat unikt sätt att bo på i Japan. Vi bor en natt på kapselhotell. Kapselhotellen är som ett eget litet minisamhälle med flera olika bad, massage, hårfrisörer, bar, lounge, restaurang och ett bibliotek med bara serietidningar.

dag 10/ Nagoya - Tokyo
Under två veckor varje ojämn månad pågår de stora turneringarna i sumo. Hälften av dem har Tokyo som skådeplats och övriga tre turneringar äger rum i Osaka, Fukuoka och i juli just här i Nagoya.

Några veckor innan själva turneringen börjar flyttar de 50 sumostallen från sina hem i Tokyo och bosätter sig i 50 olika shintohelgedomar.

På morgonen besöker vi en shintohelgedom där ett av sumostallen håller på att träna inför juliturneringen.

Sumon är ett fantastiskt ceremoniellt skådespel där nästan varenda del av riterna går att härleda till motsvarande inom shintoreligionen.

På eftermiddagen gör vi ett besök på Toyotas bilfabrik. Det ligger en bit utanför Nagoya i en ort som heter Toyota. Vi får se hur japanskt löpande band effektivitet ser ut samt se det stora bilföretagets showroom.

Tidig kväll lämnar vi Nagoya, återigen med expresståget Shinkansen. Denna gång är målet Tokyo dit vi ankommer på kvällen.

Vi har vårt ryokan i stadsdelen Yanaka som blir vårt hem för de närmsta dagarna. Detta är den enda stadsdel som klarade bomberna under 2:a världskriget och har bibehållt en känsla av det gamla Japan.

dag 11/ Tokyo
Världens största stad har självfallet också världens största fiskmarknad. Vi besöker den på morgonen. Hit kommer närmare 14.000 fiskhandlare för att handla fisken som ska serveras på Tokyos alla restauranger. Här kan du se allt från gigantiska tonfiskar till läskiga bläckfiskar, men se upp för truckarna som kör förbi i gångarna!

Från fiskmarknaden går vi till den närliggande Hama trädgården, en av Tokyos finaste landskapsträdgårdar. Härifrån åker vi båt på Sumidafloden till Tokyos äldsta centrum, Asakusa. Vi ser de gamla miljöerna och det buddhistiska templet, Sensoji.

På eftermiddagen gör vi ett kortare besök på den populära språkskolan KAI som ligger vid tunnelbanestationen Shin-Okubo, en station ifrån Shinjukustation. Här får vi en provlektion i japanska där du får lära dig lite mer om de japanska skriftspråken Hiragana, Katakana och Kanji. Avslutningsvis får vi träffa några svenska studenter som berättar om hur det är att studera på KAI i Tokyo.

På kvällen tar vi pulsen på Tokyos största stadsdel Shinjuku. Det är Tokyos största centrum och den station på jorden som har mest förbipasserande per dag.

Vi ser ut över Tokyo från 44:e våningen i det spektakulära Stadshuset och avslutar med en promenad genom skyskraporna bort till Tokyos och Japans största nöjesområde Kabuki-cho och får en liten inblick i detta mycket speciella liv.

Kvällen tillägnar vi karaoke, eller tom orkester som det skulle översättas till på svenska. Vi hyr in oss i en eller flera egna egna karaokeboxar och sjunger oss igenom kvällen. Bli inte förvånad om vi får sällskap av några av färdledarens japanska vänner i Tokyo.

dag 12/ Tokyo
Du får en introduktion till denna enorma metropol med 34 miljoner invånare. På förmiddagen åker vi på ringlinjen som tar en timme att åka runt Tokyo. Vi åker delar av den och väljer några spännande stopp på vägen.

Ueno med sina parker och museum blir första stoppet. Vi kommer också till bazaarområdet Okachimachi och elektronikstaden Akihabara innan vi besöker Ginza - stadens flottaste område med fina butiker, varuhus, gallerier och showrooms. Kejsarpalatset ligger precis här intill och vi ser palatset utifrån innan vi äter lunch.

Efter lunch åker vi till de nya konstgjorda öarna i Tokyobukten. Vi ser många stora arkitektoniska skapelser, bland annat stadens dyraste byggnad - den futuristiska mässan Big Sight. Längs den promenad vi gör till Odaibas strand passerar vi förbi många lite udda företeelser och definitivt ett Japan som blickar västerut. Det är mäktigt att blicka ut över Tokyo här från öarna och se kvällsbelysningen över staden. Avslutning med förarlöst tåg över Regnbågsbron.

dag 13/ Tokyo
Vi åker med tunnelbana till Tokyos stora brandstation. Jordbävningar och tyfoner är något som ständigt oroar japanerna. Här på brandstationen får vi en unik möjlighet att uppleva en jordbävning iförd skyddsutrustning. Det går att välja på Kobes jordbävning 1995 eller den jordbävningen som totalt demolerade Tokyo 1923. Iförd regnställ kan du också få smaka på en tyfon.

Obervera att detta är simulerade naturkatastrofer!

Efter lunch åker vi till Tokyos västra delar. Vi gör en gemensam utflykt till stadsdelen Harajuku, ungdomarnas stadsdel. Det är härifrån den stora vågen av japansk ungdomskultur, som spritts över världen, utgår. Vi möter gotiska lolitas, ungdomar som lockas hit för att synas och bli upptäckta, gatudansare och många andra. Det är just på söndagar som denna stadsdel är som livligast så detta besök görs som bäst just idag.

Vi avslutar denna dag med ett besök på Ghibli studio i en förort till Tokyo. Ghibli Studio är framförallt känd för att vara bolaget där anime regissören Hayao Miyazaki kommer ut med sina filmer. Hans mest kända filmer är Princessan Mononoke, Det levande slottet och Totoro.

Vi får en visning vid denna inspelningsstudio i 90 minuter.

dag 14/ Tokyo - Fujiberget
Vi tar en rejäl sovmorgon då det kommer att bli en sömnlös natt som kommer. Dagen får ni själva förfoga fritt över.

På kvällen åker vi med buss mot Fujiberget. Vi åker upp till det som kallas 5:e stationen på 2500 meters höjd, där vi börjar vår vandring upp på Fuji vid halv elva tiden på kvällen.

Vi gör vår vandring uppför Fuji San i mörkret med pannlampor. På helgerna är det mängder av japaner som gör denna vandring och även en vardag som denna är det många japaner som delar denna upplevelse med er.

För dem som hellre vill vara kvar i Tokyo finns det tusen möjligheter på andra besök som går att göra. I Tokyo finns mängder av fina muséer. Kamakura, den gamla huvudstaden vid havet ligger bara en timme bort. Likaså ligger hamnstaden Yokohama med sitt stora Chinatown på nära håll. Färdledaren hjälper er med förslag så att ni kan göra vad ni själva vill.

Vi behåller hotellrummen i Tokyo, så alla kan välja vad dom vill samt att man får tid att vila innan man påbörjar vandringen.

dag 15/ Fujiberget - Tokyo
Vi kommer upp till toppen innan solen går upp. Få saker kan bli mer japanska än en soluppgång vid Fuji i soluppgångens land. Vi gör en promenad runt kratern och ser ned på den slocknade vulkanen innan vi avslutar Fujivistelsen med att gå/hasa nedför berget på sanddynsliknande sluttningar.

Transfer med buss till Tokyo dit vi ankommer vid lunchtid. Resten av dagen fri för eget förfogande.

På kvällen äter vi en gemensam avskedsmiddag.

dag 16/ Hemresa
Transfer till Narita flygplats.

Vi kollar in ungdomskulturen......och ser den gamla kulturen.Vi gör ett besök på Eigamura där flera klassiska japanska filmer spelats inUng blivande geisha i KyotoI Kanazawa bor vi två och två hemma hos familjerI Tokyo kommer vi få en introduktion till det japanska skriftspråketFärdledaren (till höger) sjunger karaokeShinjuku i kvällsbelysningTeknik på hög nivå, AkihabaraRegnbågsbron i TokyoSöndag i Harajuku är riktigt spännandeBesök på Ghiblistudion där Japans mest berömda animefilmer spelats inAtt bestiga Fuji är en av de mest japanska saker som finns. Alla vill nå toppen i tid för soluppgången

HEM LÄNDER OM OSS LEDIGA JOBB TRÄFFA OSS KONTAKT BLOGG